tisdag 18 maj 2010

Uppgift 1

Träldom av Elin Améen


Maria har en dröm. Den drömmen går i krasch när hennes bror får spelskulder och vänder sig till henne om pengar. I många år har hon arbetat flitigt hos en krigsrådinna som träl och sparat pengar till Paris, en stad med möjligheter som Maria har som högsta önskan att besöka. På grund av de krav och förväntningar som ställs på kvinnan, lånar hon ut pengarna till sin broder samtidigt som hon lovar sig själv att aldrig mer drömma.


Maria beskrivs som en grå och tråkig figur. Hennes ansiktsdrag beskrivs som näst intill manligt. Det kanske är därför det talas väl om hennes intelligens i början, när hon sitter i sitt lilla krypin och ser över hennes tillgångar. För att hennes utseende inte lutar åt det kvinnliga, kanske det är okej att tala väl om hennes kunskap. Här fick jag känslan att den här kvinnan var stark och vis, målmedveten och full av hopp. Hon har sett en framtid för sig själv, och arbetat hårt för att nå till den. Allting förstörs av hennes eget syskon, som råkar vara en man.

Det finns en del tecken i berättelsen att kvinnan över lag gett upp striden mot männen. Någon sorts acceptans skuggar kvinnans egentliga känslor om den jämställdhet som tydligt inte existerar. Krigsrådinnan som Maria arbetar hos erkänner efter det att Marias drömmar har krossats, att det kanske egentligen inte var en sådan bra idé; att fara iväg till Paris. Det är inte väntat att kvinnor ska resa och uppleva, de ska stanna hemma i hushållet. Trots att Maria redan vid detta tillfälle har bestämt sig att drömma är förgäves, sänker Krigsrådinnan hennes lön, vilket gör det omöjligt för Maria att ens tänka tanken på den framtid hon en gång sett sig själv ha i Paris.

Jessica Johansson


1 kommentar:

  1. Du har analyserat texten bra och verkligen fått fram hur kvinnosynen såg ut. Du ger dina egna förslag på varför man ser på kvinnor som man gör.

    Jag tror att denna händelse är vanlig även i våra dagar. Alla har vi drömmar men de krossas så lätt, även från dem som står oss närmast.

    Som sagt dra analyserat och genomtänkt.



    Sandra Gärtner

    SvaraRadera