tisdag 11 maj 2010

Jag har läst novellen "Intet att giva" som är skriven av Vilma Lindé. Den handlar om en fattig kvinna på 1800-talet. Om hennes arbetssituation som sömmerska. Hon jobbade 10-11 timmar per dag, 6 dagar i veckan. Och lönen hon fick ut av det var 9kr i veckan som knappt räckte till det nödvändiga som mat, ved och boende.

Det var inte heller någon tanke på hur utsliten man blir av att sitta vid en symaskin 10 timmar i sträck i ett rum fullt med rasslande saxar och massa andra symaskiner.

Hennes största önskan var att få pengar över att köpa saker till sina barn. Julklappar.

Jag tror att författarinnan skrev den här för att visa hur dåligt det var att vara fattig kvinna under 1800-talet. Hur mycket man sliter och ändå har man inte råd med det man vill.
Sen fanns det även vissa kvinnor som inte jobbade så mycket men ändå hade råd med det dom ville bara för dom hade föts i en rik familj. Det var lite slumpen som avgjorde om man blev rik eller fattig beroende i vilken samhällsklass man föddes i.

Amanda

1 kommentar:

  1. Bra jämförelse om att man kan jobba hur mycket som helst utan att ha råd, medan vissa knappt gör någonting och ändå lever rikt.

    SvaraRadera